top of page

Arbeidsongevallen

Als bedrijfsleider van een KMO hebt u veel aan uw hoofd! Uw onderneming
in rechte banen leiden, uw medewerkers aansturen en de contacten met uw cliënten of leveranciers onderhouden.
Verzekeringen dienen u niet nog meer kopzorgen te bezorgen.

Als bedrijfsleider is het belangrijk dat u met een gerust gemoed kan ondernemen.

Daarom is het belangrijk dat u voor uw bedrijfs- en privéactiviteiten een evenwichtig en vooral volledig verzekeringspakket hebt.


Stelt u personeel tewerk? Dan bent u wettelijk verplicht om daarvoor een arbeidsongevallenverzekering te onderschrijven.

Wanneer u deze verplichting zou nalaten, zal u daarvoor een fikse boete gepresenteerd krijgen. Daarnaast zal het Fonds voor Arbeidsongevallen de betaalde vergoedingen op u verhalen.


Wie moet een arbeidsongevallenverzekering afsluiten?


De arbeidsongevallenverzekering (Verzekering arbeidsongevallen) vergoedt werknemers uit de privésector voor de gevolgen van een ongeval op het werk of op de weg van en naar het werk.

De verzekering Arbeidsongevallen komt tussen bij arbeidsongevallen en ongevallen op de weg van en naar het werk waarvan uw werknemers het slachtoffer zijn. De regeling van de schadegevallen gebeurt conform de Arbeidsongevallenwet van 10 april 1971.

Elke werkgever in België is wettelijk verplicht een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten voor zijn werknemers die onderworpen zijn aan RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid), maar ook voor bijvoorbeeld jobstudenten die niet aan RSZ onderworpen zijn.


  • Interimkrachten zijn gedekt door de arbeidsongevallenverzekering van het interimkantoor.

  • Als bedrijfsleider bent u zelf niet gedekt door de arbeidsongevallenverzekering. Daarvoor moet u een specifieke individuele ongevallenverzekering afsluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat u beschermd bent tegen de gevolgen van een ongeval tijdens uw beroepsactiviteiten of in uw privéleven


 

Welke waarborgen zijn standaard voorzien?




De arbeidsongevallenverzekering komt tussen wanneer een werknemer een arbeidsongeval heeft op de werkvloer of op de weg van en naar het werk.

Welke vergoeding voorziet een arbeidsongevallenverzekering?

  • een vergoeding voor de medische kosten

  • een dagvergoeding voor tijdelijke arbeidsongeschiktheid

  • een rente in geval van blijvende arbeidsongeschiktheid of overlijden



Welk zijn de optionele waarborgen?


  • Dekking van het gedeelte van het loon dat het wettelijk maximum overschrijdt

    (De vergoeding wordt berekend op basis van het brutoloon van de werknemer. Belangrijk is wel dat het loon voor de berekening van de vergoeding wordt begrensd tot een maximaal jaarloon (wettelijk plafond). Dat betekent dat werknemers die een hoger loon genieten hun inkomsten gevoelig zien teruglopen als ze arbeidsongeschikt zijn door een arbeidsongeval. De vergoeding die ze ontvangen wordt immers berekend op een lager loon dan hun werkelijke salaris. U kunt dat opvangen door ook het gedeelte van het loon dat het wettelijke plafond overschrijdt te verzekeren)

  • Dekking van privéongevallen van werknemers

  • Dekking van de bedrijfsleiders die een optimale dekking willen







bottom of page