top of page
Kantoor

Schade? Je verzekeringsmakelaar doet meer dan je denkt

De Tijd 05/11/2024 15:48 - Erik Weekers, woordvoerder van de verzekeringsmakelaars.

Verzekeringsmakelaar Bart Leus van AGO advies (links) met Erik Weekers van FVF en woordvoerder van de verzekeringsmakelaars ©Christophe Ketels



Je verzekeringsmakelaar kan met zijn expertise veel problemen voorkomen. Gaat er toch iets mis, dan doet die veel meer dan alleen een schadeclaim indienen. ‘We zijn er niet alleen om de administratieve kant te regelen, maar ook om klanten door moeilijke momenten heen te helpen’, zegt Erik Weekers, woordvoerder van de verzekeringsmakelaars.


Bij een brand of een ander groot schadegeval staat de verzekeringsmakelaar meteen klaar. ‘Het gebeurt wel eens dat een makelaar midden in de nacht gebeld wordt door een klant in paniek omdat zijn bedrijf in brand staat. Dan trekt de makelaar zijn pyjama uit en zijn laarzen aan’, zegt Erik Weekers, woordvoerder van de verzekeringsmakelaars en CEO van de Federatie voor Verzekerings- en Financiële tussenpersonen (FVF). Hoewel de makelaar de brand niet kan blussen, komt hij snel ter plaatse om de klant te ondersteunen. ‘Op dat moment biedt hij niet alleen praktische hulp, maar ook emotionele steun’, gaat Erik Weekers verder. ‘Het is belangrijk dat de klant iemand heeft die kalm blijft en helpt het overzicht te bewaren. Mensen zijn vaak in shock als ze hun bedrijf of woning in vlammen zien opgaan. Ze hebben iemand nodig die hen geruststelt en begeleidt bij de eerste stappen van de schadeafhan­deling.’


Goed verzekerd?


Ben ik goed verzekerd? Het is de eerste vraag die klanten zich vaak stellen na een schadegeval. Mensen twijfelen meteen of hun polis voldoende dekking biedt. Heb ik die zonnepanelen wel aangemeld bij mijn verzekeraar? Is alles in orde met mijn premiebetalingen? ‘Deze vra­gen komen vooral in de eerste uren na het incident naar boven. Als de makelaar die zorgen wegneemt, geeft dat de klant veel rust. In zo’n stressvolle situatie is dat een enorme opluchting’, legt Erik Weekers uit.


Daarna komen er nieuwe vragen. Waar kunnen we van­nacht verblijven? Kan mijn bedrijf morgen weer open? Ga ik failliet? ‘Dit zijn dingen waar klanten aan denken zodra de eerste schok wegebt. Ook hier speelt de make­laar een grote rol. Hij helpt oplossingen te vinden, zoals tijdelijke opvang of het regelen van noodvoorzieningen voor het bedrijf. Vaak is er meer mogelijk dan klanten denken’, zegt Erik Weekers.



Continuïteit verzekeren

Na de eerste hulp komt het administratieve werk: het indienen van de schadeaangifte. Hier is de expertise van de makelaar cruciaal. ‘Een van de grootste valkui­len is een onvolledige schadeaangifte’, waarschuwt Erik Weekers. ‘Mensen denken vaak alleen aan directe scha­de, zoals kapotte muren of meubels, maar vergeten de indirecte gevolgen. Denk aan scheuren in de kelder die later zichtbaar worden, of een lekkage die pas bij de volgende regenbui opduikt. Als dit niet meteen goed wordt vastgelegd, zijn er later aanvullende aangiftes nodig. Die kunnen in twijfel worden getrokken, wat het proces des te ingewikkelder maakt.’ Een volledig dossier zorgt ervoor dat de klant sneller zijn volledige schadevergoeding ontvangt.


Tips van de experts

‘Je makelaar kent je situatie: dé garantie voor een perfecte schade-afhandeling’

Frank Gheysen, Piette & Partners

‘ABC bij schade = Aangeven, Bewijs verzamelen, laten Coördineren door je makelaar!’

Katrien Vanden Bulcke, Aedes



‘Hoe sneller alles is geregeld, hoe sneller de klant kan beginnen met het herstel van zijn woning of het hervatten van zijn be­drijfsactiviteiten. Dat is in het belang van de klant én de verzekeraar’, benadrukt Erik Weekers. Een compleet en zorgvuldig dossier kan ook helpen om voorschotten van de verzekeringsmaatschappij te ont­vangen. ‘Soms kunnen we de verzekeraar vragen om een voorschot uit te keren, zodat de klant alvast kan starten met herstelwerkzaamheden of tijdelijke maatre­gelen. Verzekeraars zijn sneller geneigd dit te doen als het dossier vanaf het begin professioneel en volledig is opgesteld. Dit is vooral belangrijk bij grote schadegeval­len waarbij het herstel langer duurt. Als de klant te lang moet wachten op de vergoeding, kan dat de continuïteit van zijn bedrijf in gevaar brengen’, aldus Erik Weekers.


Preventie


Een goede verzekering is essentieel, maar preventieve maatregelen kunnen veel problemen voorkomen. Erik Weekers benadrukt dat een verzekeringsmakelaar niet alleen van waarde is na een schadegeval, maar juist ook vóórdat er iets gebeurt. ‘Een makelaar heeft ervaring met allerlei soorten schadegevallen. We zien waar de risico’s liggen, vaak al voordat de klant zich ervan bewust is. Hierbij krijgen we ondersteuning van de verzekerings­maatschappijen.’ Hij geeft als voorbeeld een ondernemer die brandbare materialen, zoals papier, tegen de buiten­muur van het bedrijfspand opslaat. Een goede makelaar zal dit signaleren als een brandgevaar. ‘We kunnen scha­de niet altijd voorkomen, maar we kunnen de risico’s wel beperken. Mensen kunnen online allerlei preventietips vinden, maar de ervaring van een makelaar is onmisbaar. Wij hebben vaak gezien wat er mis kan gaan en weten precies welke voorzorgsmaatregelen nuttig zijn.’


Een ander belangrijk onderdeel van preventie is de regel­matige herziening van de verzekeringspolis. Dit is vooral voor ondernemers cruciaal, omdat de omstandigheden binnen hun bedrijf voortdurend veranderen. ‘Elke keer dat er iets verandert in je leven of bedrijf, moet je je polis laten nakijken. Voor ondernemers is het verstandig om dit één of twee keer per jaar te doen’, raadt Erik Wee­kers aan. Ook particulieren moeten hun verzekeringen op tijd en stond laten controleren. ‘Veel mensen verge­ten hun verzekeraar op de hoogte te brengen van een nieuwe kamer op zolder, een zwembad in de tuin of ge­plaatste zonnepanelen. Het is verstandig om dat wél te doen. Zo hoeft u niet te twijfelen of uw zonnepanelen wel gedekt zijn als ze door een storm van het dak waaien.’

Tijdens zo’n check-up met de makelaar kan ook blijken dat aanvullende dekkingen nodig zijn, zoals een om­zetverzekering of dekking voor indirecte verliezen. Die kunnen grote problemen voorkomen. Erik Weekers geeft een voorbeeld: ‘Bij een grote brand kan de directe scha­de aan het pand worden vergoed, maar wat gebeurt er met de inkomsten als het bedrijf tijdelijk moet sluiten? Een omzetverzekering vangt dat inkomensverlies op, zodat het bedrijf niet failliet gaat tijdens de herstelwerk­zaamheden.’ Ook een aanvullende dekking voor indirec­te verliezen bij een brandverzekering kan ervoor zorgen dat er meer wordt uitgekeerd dan alleen de waarde van de beschadigde goederen. ‘Dit kan kosten dekken die anders moeilijk te bewijzen zijn of niet volledig gedekt zouden worden’, voegt Erik Weekers toe.

Vertrouwensband

Doordat verzekeringsmakelaars persoonlijk contact heb­ben met hun klanten, begrijpen ze beter wat ze nodig hebben. ‘Dat is een van de grootste voordelen van een onafhankelijke makelaar. Je kunt altijd rekenen op een vertrouwensband. Wij kennen onze klanten en weten wat voor hen belangrijk is. Het persoonlijke contact helpt ons om goed in te schatten wat de schade voor hen bete­kent, zowel financieel als emotioneel. Zo kunnen we hen beter ondersteunen’, besluit Erik Weekers.


De podcast van je makelaar voor ondernemers

Beluister hier de podcast

17 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

2025

bottom of page